VET(erinair) VOORUIT (3)

i-Cruit Animal Care Recruitment Veterinair Recruitment

 

i-Cruit Animal Care Veterinair Recruitment blog 3
 

Hoe het begon....

In mijn gesprekken met opdrachtgevers, kandidaten, vakgenoten of anderen krijg ik vaak de vraag: “Hoe ben jij in deze sector terecht gekomen?”

Gewoon heel toevallig, en zoals beloofd in mijn vorige VET(eterinair) VOORUIT, vertel ik graag hoe het allemaal is begonnen.

Zelfreflectie

Ik wilde al heel wat jaren iets anders gaan doen maar er was een stemmetje in mijn hoofd dat mij steeds weer terugfloot. Ik had al wel heel wat jaar geleden gekozen om me niet meer te binden aan een organisatie en het werd een soort tussenoplossing; interim gaan werken.

Ik was succesvol in interim klussen en daarom zat ik ook nooit lang zonder werk. Er was altijd wel ergens iemand langdurig afwezig of werd mijn hulp ingeroepen voor een project of piekmomenten. Goed verdienen, succesvol zijn in wat je doet, organisaties die blij zijn met jou………..wat wil een mens nog meer? En dan nog dat stemmetje dat zegt: “Doe niet zo verwend, arbeidsgeluk ... moesten jouw ouders ook niet dingen doen die ze niet leuk vonden om toch brood op de plank te krijgen?” Nee, ik mocht van mezelf absoluut niet ontevreden zijn.

Zo drukte ik tientallen keren de onrust weer weg, maar wat je wegdrukt komt toch elke keer weer boven drijven.

Ik werkte op dat moment al een aantal jaren bij een organisatie waar ik intern verschillende interim opdrachten deed. Zij boden mij een loopbaantraject aan en toen ik op papier zag waar mijn ontevredenheid vandaan kwam, kwam ook de herkenning en erkenning. Maar dan…………….

Eigen wijs

Het omslagpunt kwam tijdens mijn voorlaatste interim opdracht waar ik helemaal niet op mijn plek zat en ik wist, dit wil ik nooit meer. Ik had tijdens deze opdracht een omscholingstraject gevolgd want ik wist inmiddels welke kant ik graag op wilde. Na gesprekken thuis over de financiële gevolgen van een nieuw beroep / opnieuw beginnen ben ik gestart met een zoektocht naar een nieuwe werkgever. Met een achtergrond waar je senior bent geworden, je een gedegen gesprekspartner bent op alle niveaus en je enorme kennis hebt opgebouwd over het leiden van een organisatie was ik toe aan een echte uitdaging, een stap waar ik in de lead kon zijn. Tijdens de zoektocht naar een geschikte werkgever bleek dat organisaties (in dit geval vaak recruiters) anders over een rol voor mij dachten dan dat ik zelf wilde. Ik mocht beginnen als recruitment assistent maar in de lead zijn, nee dat duurde nog jaren vonden mijn gesprekspartners, maar daar dacht ik toch echt heel anders over. Eigenwijs en eigen wijs als ik was wist ik zeker dat ik wel aan de voorkant kon functioneren en juist niet meer aan de backoffice kant, want dat zoog mij leeg. Het kleine eigenwijze meisje in mij zei vol zelfvertrouwen: “Nou dan doe ik het toch lekker zelf!”

Voetbal

In deze periode sprak ik regelmatig met mensen over werk en mijn plannen, zo ook op de voetbalclub van mijn zoon. En daar is waar het allemaal is begonnen. Tijdens een bardienst werd ik gevraagd: “Ilonka, ik zoek dierenartsen en de huidige bureaus kunnen niet leveren, wil jij er niet eens induiken?” “Ik heb een brutaal iemand nodig die ze actief gaat benaderen” (huh ik brutaal …..) en zo is mijn avontuur begonnen. En inmiddels mag ik een hele brede markt bedienen die verder gaat dan alleen praktiserende gezelschapsdierenartsen en ik geniet er nog elke dag van.

De contrasten zijn groot, de branche traditioneel, de mensen gepassioneerd, de markt volop in beweging en ik vind het fascinerend. Ik heb een operatie mogen bijwonen, ben in dierenziekenhuizen geweest, gemengde klinieken bezocht, organisaties in de industrie bezocht en ook vele gesprekken gevoerd met professionals. De markt is in die tussentijd nog krapper geworden en recruitment is maatwerk en vraagt om dieper inzoomen op een vacature en organisatie. Dat om te kijken of er een brug te bouwen is tussen vraag en aanbod. Ondanks de hobbels die er soms genomen moeten worden voel ik veel arbeidsgeluk en ik wens iedereen hetzelfde toe.

In mijn volgende VET(erinair) VOORUIT schrijf ik over de ontwikkelingen in de branche, de contrasten en waarom het mij zo fascineert.

Ilonka Colstee | Veterinair Recruiter

 

i-Cruit Animal Care Recruitment Veterinair Recruitment

Leave a Comment