VET(erinair) VOORUIT (2)

i-Cruit Animal Care Veterinair Recruitment Blog 2

 

i-Cruit Animal Care Veterinair Recruitment Blog 2
 

Dierenarts in het donker; Diensten!

Beloofd

Zoals in mijn eerste VET(erinair) VOORUIT aangekondigd gaat deze blog over “het draaien van diensten”, want dat is een onderwerp waar ik veel over praat met Dierenartsen. Onder “het draaien van diensten” hoort in dit geval alles thuis dat buiten de reguliere dagdiensten valt: avond-, nacht-, weekend- en oproepdiensten.

Het draaien van diensten in praktijken wordt namelijk door veel veterinair professionals als belastend ervaren.

Ritme van de natuur

Ik ben zelf absoluut een ochtendmens en zodra het donker wordt begint mijn melatonine de dosis per half uur te verhogen, waardoor ik vaak in de wintermaanden al voor 22:00 uur op bed lig. Ik ben ook het type dat absoluut geen moeite heeft met het verzetten van de tijd. Ik ben vóór het verzetten van de tijd toch al in het ritme van vroeg wakker worden en zo lig ik vaak in bed te luisteren naar het ochtend fluitconcert van de vogels. Ik weet zeker dat ik niet kan functioneren in een beroep waar ik moet presteren als er geen daglicht is. Ik neem ook elke winter een licht kuur voor mijn fysieke en mentale fitheid. Twee weken lang een half uur in de ochtend een lichtbad en ik kan fit de winter door.

Troost

Maar wat als je ’s avonds de laatste wandeling met je hond wilt maken en je merkt dat er iets niet klopt met jouw viervoeter? Dan ben je blij als er in de buurt een kliniek is waar je terecht kan. Het is ook erg fijn als je met je kat naar de Dierenarts kan als je pas ’s avonds ziet dat ze gehavend is. Of wat te denken van al die herkauwers die ’s nachts bevallen en waar geregeld hulp bij nodig is van een Dierenarts.

24/7 zorg aanbieden hoort er nu eenmaal bij en wellicht troost het je dat jij niet de enige bent die werkt tijdens uren dat anderen slapen.

Ik sta er ook niet altijd bij stil maar natuurlijk is in de humane zorg ook 24-uurs zorg aanwezig. En wat dacht je van die vrachtwagenchauffeurs die soms om 06:00 uur al staan te lossen bij de supermarkt. En al die dames en heren die in de nachtelijk uurtjes werken om te zorgen dat onze pakketten bezorgd worden, ook een hele grote branche.

Kroost

Maar ook al biedt het misschien troost dat jouw beroepsgroep niet alleen staat in de 24 uurs economie, het feit blijft wel dat de grootste groep Vet-professionals uit vrouwen bestaat. En die houden thuis vaak ook veel ballen in de lucht. Zeker op het moment dat er kroost in het spel komt, wordt de belasting van diensten heftiger ervaren. Terwijl als je jonger bent je juist beter tegen onregelmatig werken kan dan bijvoorbeeld vijftigplussers (uitzonderingen daargelaten).

Minder belasting ervaren

Wat kun jij zelf doen om minder belasting te ervaren van de diensten?

Maak in ieder geval bespreekbaar op het werk dat je het belastend vindt. En met bespreekbaar maken bedoel ik niet dat je moet klagen in het algemeen maar maak er een echt bespreekpunt van (teambespreking of met de leidinggevende)! Kijk thuis ook wat kan helpen om minder belasting te voelen van de diensten. Thuis kan vaak ook veel anders worden georganiseerd. Maak een actielijst, verdeel de acties als je een gezamenlijk huishouden voert en vink ze af. Professioneel hulp inschakelen kan natuurlijk ook en is ook niet iets waarvoor je je hoeft te schamen. Er zijn echt goede coaches en ook dat is een specialistisch vak!

Voor werkgevers

Ook werkgevers kunnen veel doen om de belasting van de diensten te minimaliseren. Zo hoor ik nog regelmatig dat niet iedereen participeert in de diensten. En met iedereen bedoel ik ook de eigenaren. Als jij als eigenaar ook participeert in de diensten, voelt het in ieder geval al anders voor jouw medewerker(s). Er zijn overigens ook genoeg eigenaren die heel veel diensten draaien en daarmee de medewerkers ontlasten.

(Gedeeltelijk) uitbesteden van diensten kan natuurlijk ook en wordt al veel gedaan. Samenwerkingen met regionale con-collega’s zie ik ook steeds meer en zoals zo vaak sta je samen echt sterker.

En voor de klinieken (ziekenhuizen) die diensten overnemen zeg ik; kijk eens naar de mogelijkheden van een ergonomisch rooster. Dit is in de humane zorg ook gebruikelijk en zo wordt de biologische klok het minst belast. En denk ook eens aan verlichting (licht plan). In de Noordelijk gelegen landen is het heel normaal om licht te gebruiken voor mensen die ’s nachts werken (en in te zetten in de maanden dat er nauwelijks daglicht is).

Zoek uit wat het meest belastend wordt ervaren. Misschien kan de collega die meer moeite heeft met de nacht wel vaker een weekend(deel) voor zijn/haar rekening nemen en andersom.

Zijn er ook voordelen aan “het draaien van diensten”?

Ja, die zijn er zeker. Ik hoor gelukkig ook positieve verhalen van Dierenartsen en Paravets die aangeven dat het voldoening geeft te kunnen helpen bij nood, en ze juist door het draaien van diensten zich hebben kunnen ontwikkelen op diergeneeskundig gebied.

Het is en blijft echter wel “maatwerk”, passend bij jouw levensfase en wie jij bent als persoon. Wil je eens praten over je carrière en de mogelijkheden die er zijn (ook buiten de klinieken) neem gerust contact op.

Mijn volgende ‘vet(erinair) vooruit’ gaat over de vraag die ik vaak krijg: “Waarom ben jij als recruiter nou juist actief in deze branche”.

Ilonka Colstee | Veterinair Recruiter

 

i-Cruit Animal Care Recruitment Veterinair Recruitment

Leave a Comment