VET(erinair) VOORUIT (8) De Enquête uitslag

i-Cruit Animal Care uitslag dierenarts enquête

 

uitslag i-Cruit Animal Care dierenartsen enquete
 

Waarom dierenartsen zijn gestopt of overwegen te stoppen!

 

Uitslag enquête onder Dierenartsen

 

Dank jullie wel voor het invullen van de enquête. We hadden deze zo kort mogelijk gehouden zodat het laagdrempelig was om de enquête in te vullen, misschien daarom ook de hoge respons.

We hebben waardevolle input verzameld en hopen dat de input beweging oplevert.

 

Voor ik de uitslag deel met een aantal conclusies via deze link (https://www.i-cruit.nl/animal-care-enquete-uitslag) wil ik eerst graag een paar punten benoemen die ik verrassend vond.

  • De gemiddelde tijd dat iemand op de enquête-pagina bleef was 8 minuten. Dat is best lang voor een korte enquête
  • Er zijn ook reacties binnen gekomen van Dierenartsen die gestopt zijn maar weer overwegen te praktiseren.

Velen hebben ook gebruik gemaakt van het veld “Als u nog een toelichting wilt geven op één van de vragen of iets anders wilt laten weten”. Ik kan niet alle input delen maar hieronder een greep uit de reacties:

  • De diensten geven mij vooral erg veel druk, voornamelijk psychisch. Ik kan hier slecht tegen, word geïrriteerd en reageer dit af op mijn gezin. Daardoor vaak overwogen om te stoppen, maar haal nog wel veel voldoening uit mijn werk.
  • Grote werkdruk als eigenaar + steeds rol van commercie.
  • Ik heb een kind gekregen en wilde een meer voorspelbare baan die mentaal en fysiek minder van me vroeg.
  • Ik vind mijn werk nog steeds het leukste wat er is en overweeg niet om te stoppen.
  • Mijn visie is dat de diergeneeskunde in een aantal opzichten achterblijft bij de moderne manier van werken. Mijn indruk is dat dierenartsen wel willen, maar dat het simpelweg lastig is om een goede werk-privé balans te behouden.
  • Ik ben zelfs gestopt geweest, buiten de praktijk gewerkt en in een andere sector gestart. Hier heb ik het geluk gehad dat er niet gekeken wordt wat ik niet kan, maar naar wat ik wel kan.
  • Wat mij zelf heel veel stress geeft is het gevoel dat je geen fouten mag maken, ook al ben ik nog aan het leren. De klant betaalt voor mijn consult en als ik het dan niet weet heb ik het gevoel dat ik faal.

Enquête statistisch?

En dan nog een opmerking waar ik graag even wat uitleg bij geef: “Ik vraag me af of met deze vragenlijst statistisch iets kan aantonen”.

Deze enquête is en blijft natuurlijk een steekproef. Om een statisch representatieve uitslag te kunnen presenteren moet het aan een aantal criteria voldoen die met deze enquête niet gehaald zijn. Onder andere; ‘de opbouw van de enquête komt overeen met de opbouw van de totale populatie’ is niet van toepassing. Wij hebben deze enquête ook alleen verspreid via Social Media.

Daarnaast is het natuurlijk ook een moment opname. Tijdens een economische hoogconjunctuur hebben werknemers de lat hoger liggen en zal de uitslag anders zijn dan tijdens een economische laagconjunctuur. Maar de input van de dierenartsen geeft een belangrijk signaal af, namelijk dat er risico’s zijn als uitval door ziekte, stoppen met het vak of het vertrek naar een andere werkgever.

Als werkgever kun je iets met deze signalen doen, zeker als er krapte op de arbeidsmarkt is.

Wat gaan wij doen met de uitslagen?

Tijdens de gesprekken met dierenartsenpraktijken zal dit item besproken worden want het is iets dat op de arbeidsmarkt een rol speelt en dus ook bij ons vak “recruitment” hoort.

Wij hopen ook dat dit een kleine beweging in gang gaat zetten wat in het belang is van dierenartsen en de praktijken. Net als aan iedere relatie moet je ook werken aan een arbeidsrelatie. Communicatie is belangrijk en het begin om de arbeidsrelatie te verbeteren. Communicatie als interactie tussen werkgever en werknemer waarbij het soms handig is om een onafhankelijk derde in te schakelen. Met plezier werken is duurzaam werken.

Stay safe!

Ilonka Colstee | Veterinair Recruiter

 

i-Cruit Animal Care Recruitment Veterinair Recruitment

Leave a Comment