Pega of Siebel? Eerste indruk van een CRM expert.

logo i-Cruit Pega Professionals vlak

Consultant Frank van den Heiligenberg heeft al vele jaren ervaring met Siebel, maar heeft recentelijk besloten om ook Pega op te nemen in zijn repertoire. In deze blog vergelijkt Frank zijn ervaringen met Siebel en Pega en weegt voor- en nadelen van de beide systemen af.

Pega Professional Frank van den Heiligenberg

Inleiding

Net na de invoering van de euro ben ik door mijn toenmalige werkgever gevraagd om me te specialiseren in Oracle’s CRM-systeem Siebel. In mijn Siebel-carrière heb ik veel verschillende rollen en opdrachtgevers gehad; mijn functies liepen uiteen van configurator en technisch beheerder tot functioneel beheerder en team lead. Mijn opdrachten heb ik mogen uitvoeren binnen diverse industrieën, waaronder financiële dienstverlening, media, verzekeringen en farmacie.

Nu, na zestien jaar Siebel, lonkt de uitdaging van een nieuw pakket. Vanwege de huidige ontwikkelingen in de markt en bij mijn werkgever, heb ik voor Pega gekozen. In deze blog vertel ik graag over een aantal zaken die me zijn opgevallen bij mijn eerste kennismaking met Pega.

Trainingen

Hoe werkt dit praktisch? Na het aanmaken van een account op www.pega.com heb je meteen toegang tot een groot aantal cursussen op Pega Academy. 

Pega trainingDe meeste trainingen zijn online en gratis, er  wordt een betaling gevraagd wanneer je de cursus van een instructeur wilt krijgen. Je kan de gratis cursussen in je eigen tempo volgen en op ieder moment onderbreken. Bij trainingen waar oefeningen in  zitten, wordt er een gratis cloud–omgeving of een virtual machine beschikbaar gesteld. De cloud–omgeving is snel beschikbaar en vraagt geen resources van je laptop, maar wordt wel na bepaalde tijd verwijderd en ik heb gemerkt dat de responsetijden ‘s middags oplopen. De virtual machine heeft mijn voorkeur; snel, compleet, en al je wijzigingen blijven behouden.

 

Van data naar proces

Al tijdens de eerste stappen van het configuratieproces van Pega merk ik dat dit duidelijk anders is dan in Siebel. Waar je bij Siebel begint met een business  component en bijbehorende applets, begin je bij Pega met het opzetten van een case. Een case, in essentie een business proces, bestaat uit verschillenden fases en processen. Bij het uitwerken van de verschillende processen bepaal je welke data je nodig hebt. Deze gegevens worden meteen opgeslagen in de case. Uiteraard is het ook heel goed mogelijk om gegevens uit een datatype te halen. Datatypes kunnen van alles zijn, bijvoorbeeld een tabel, een integratie met een applicatie, of een koppeling met een externe database.

Configureren

Het configureren van Pega gebeurt volledig in de browser. Er is dus geen noodzaak om aparte software op je laptop te installeren. Nadat je een wijziging hebt gemaakt in de configuratie, kan je deze meteen in dezelfde browser-sessie testen. Dit maakt het erg gemakkelijk en snel om mee te werken. 


De configuratie van een Pega–applicatie wordt vast gelegd in meerdere rulesets. Dit wordt door Pega de Situational Layer Cake genoemd. Hierdoor kan je gemakkelijk een grote applicatie maken waarin individuele delen uitgebouwd kunnen worden. Voor bijvoorbeeld een grote enterprise kan je één ruleset maken met de basisconfiguratie en meerdere rulesets voor verschillende divisies.  Als de requirements voor één divisie moeten veranderen, hoef je alleen die ruleset(s) aan te passen zonder dat dit invloed heeft op de andere divisies. 

Ook kan je verschillende versies van een ruleset tegelijk gebruiken. Hierdoor is het erg gemakkelijk om tijdens de introductie van nieuwe functionaliteit een beperkte groep gebruikers op de nieuwe versie te laten werken, terwijl de rest op de bestaande versie werkt. In de praktijk heb ik het verschillende malen meegemaakt dat na een go-live weekend er bepaalde wijzigingen toch niet goed gedefinieerd of getest waren waardoor er een spoed release moest plaats vinden. Dit kan je hiermee heel goed ondervangen. 

Beheer

Om Pega te kunnen gebruiken is natuurlijk ondersteunende hardware en software nodig. Waar Siebel een on-premise applicatie is, kan Pega zowel on-premise als in de cloud draaien. Naast de eigen Pega cloud kan je kiezen voor alle grote cloudproviders zoals AWS, Azure en GCP. Om de schaalbaarheid en beheersbaarheid te vergroten kan je gebruik maken van Docker en Kubernetes. Pega biedt een standaard Docker–container aan op Dockerhub. Als ervoor gekozen wordt om Pega on-premise te draaien, is er een geruime keuze in operating systems, databases en application servers.

Zoals bij alle software is het regelmatig nodig om in de logfiles te duiken. Waar je bij Siebel moet zoeken in de vele logfiles op één van de servers, kan je bij Pega de logfiles downloaden vanuit de applicatie. In de logfiles kan je goed zien dat Pega gebouwd is in Java. Je kan de loglevels zelf instellen waardoor de hoeveelheid details enorm is.  

Conclusie

Door de grote verschillen tussen Pega en Siebel zijn er voor een ervaren consultant voldoende uitdagingen. Interesse? Laat het ons weten!

Dit artikel is geschreven door Frank van den Heiligenberg en met zijn toestemming hier geplaatst. 

Leave a Comment