Arbeidsmarkt 2020, wat highlights uit CBS rapport

i-Cruit geeft de highlights uit het CBS rapport arbeidsmarkt 2020

i-Cruit geeft samenvatting CBS rapport arbeidsmarkt 2020

Onlangs publiceerde het CBS de cijfers arbeidsmarkt 2020. En u raadt het al, die zijn niet positief. Het aantal vacatures nam af, en de economische krimp bedroeg 3,7% (economische groei -3,7%), eenzelfde krimp als bij de vorige economische crisis in 2009. 

 

Ontwikkeling vacatures en aantal banen 2020 versus 2019

Alleen in het Openbaar bestuur nam de hoeveelheid vacatures licht toe, alle overige sectoren kenden een daling in het aantal vacatures (dus ook zorg, onderwijs, informatie en communicatie) ten opzichte van 2019. 

Het totaal aantal banen nam wel het meest toe in de sectoren zorg en informatie en communicatie. Er was een (forse) daling in het aantal banen in de horeca en (nog forser) in banen bij uitzendbureau's. 

Met 1.725.000 banen was de zorg de grootste bedrijfstak in 2020.

 

Ontwikkeling flexwerkers

Onderstaand de grafiek die rechtstreeks uit het CBS rapport komt. Hier is de ontwikkeling van de arbeidsvormen te zien. Het afgelopen jaar wordt vergeleken met 2003. Heel duidelijk zichtbaar is de zeer sterke groei van het aantal ZZP-ers. Als u op het plaatje klikt komt u rechtstreeks op de onderliggende statische gegevens.

 

ontwikkeling zzp-ers 2003 versus 2020

Werkloosheid 2020

In 2020 steeg het werkloosheidspercentage voor het eerst in 5 jaar weer naar 3,8%. (357.000 mensen). Een kwart van de werklozen is 12 maanden of meer werkloos. 

 

Meer info?

Als u het volledige rapport wil lezen van het CBS, klik dan hier. U komt dan op de site van het CBS met deze publicatie. Daarin vindt u veel meer onderliggende informatie over loonontwikkeling, arbeidstevredenheid etc. 

 

Advies nodig bij werving en selectie?

Heeft u advies nodig bij uw werving- en selectie activiteiten? Laat het ons weten! Klik hier voor onze contact pagina, wij helpen u graag.

Leave a Comment